Створення блогу за допомогою системи Ucoz

Створення власного блогу дозволить вам публікувати для загального ознайомлення інформацію і таким чином створити групу читачів за цим певним інтересом. Читачі зможуть залишати коментарії та обговорювати вашу інформацію.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ:

Сервер: а) комп'ютер або спеціалізований пристрій в мережі із спеціальним програмним забезпеченням, який забезпечує доступ користувачів до розташованої на ньому інформації і функціонування необхідних сервісів Інтернет: http (сайт), E - mail (електронна пошта), конференції, ftp і так далі.
б) Сайт, великий інформаційний ресурс Інтернету.
IP адреса – унікальна адреса комп'ютера в Інтернеті (не може повторюватися в усій мережі TCP/IP). Наприклад 195.97.190.15. Саме цю адресу перетворює система DNS на зрозуміле нам ім’я сайту.
Доменне ім’я (DNS) – символьне ім’я, яке служить для ідентифікації областей в Інтернеті. Кожна така область називається доменом. Доменні імена дають можливість адресації мережевих ресурсів у зручній для людини формі. Наприклад, доменне ім’я bcsd.ua відноситься до домену UA, тобто до українських ресурсів.
Хостингпослуга надання обчислювальних потужностей для фізичного розміщення інформації на сервері, який обов’язково постійно знаходиться в мережі та має високу пропускну спроможність. Зазвичай в послуги хостингу входить: розміщення файлів сайту на сервері, на якому запущено відповідне програмне забезпечення, надання поштової скриньки, користування базою даних та файловим сховищем, DNS.

 

CMS – система управління сайтом, яка дозволяє автоматизовано управляти сайтом, редагувати зовнішній вигляд ресурсу, наповнювати його інформацією і графічними зображеннями, а при необхідності редагувати і видаляти інформацію.

Акаунт – обліковий запис, який містить відомості про користувача для ідентифікації в певній системі. Як правило, це ім'я користувача і пароль, також це може бути секретне запитання, що використовується для відновлення втрачених даних. 
Віджет – допоміжні міні – програми – графічні модулів, які розміщуються в робочому просторі основної програми і служать для прикраси робочого простору, розваг, рішення окремих робочих завдань або швидкого отримання інформації з інтернету.
Гаджет – невеликий додаток, який надає додаткову інформацію, наприклад, прогноз погоди або курс валют.
HTML (Hyper Text Markup Language) – мова розмітки гіпертексту, яка дозволяє за допомогою міток (тегів) визначати структуру і зовнішній вигляд HTML - документу (web - сторінки) при відображенні в її браузері.
URL (Uniform Resource Locator) – Інтернет-адреса, яка присвоюється кожній web - сторінці. Кожен URL в Інтернет унікальний.
FTP (File Transfer Protocol) - протокол передачі файлів, який забезпечує можливість знайти, отримати або відправити файли (як парвило, великого розміру) через Інтернет з одного комп'ютера на іншій.

Backup – резервне копіювання усієї Вашої інформації, яка міститься на сервері, у відповідний архів даних. 

Презентація до майстер-класу: